Over

 

 

Prutsen is de meest onderschatte fase van een creatief proces.

 

Pruts Producties is een initiatief van Silke Nijkrake. Silke is freelance docent en organisator van evenementen, activiteiten en educatieve programma’s voor het onderwijs en culturele instellingen. Ze zoekt daarin verbinding met de maatschappij middels educatie, participatie en creativiteit.


Tijdens haar studie Culturele en Maatschappelijke Vorming in Utrecht koos zij een accentroute Kunsteducatie. Ze liep haar stages bij organisaties waarbij kunst, educatie en organiseren altijd centraal stonden. In de afstudeerfase deed ze de minor Kunst- en cultuureducatie en ontwierp zij een educatief programma met advies voor beeldend kunstfestival KAAP.

Sinds het behalen van haar diploma in 2009 werkt zij als kunsteducator voor onder andere het Centraal Museum. Silke doet ook ervaring op in het onderwijs door gastlessen voor verschillende maatschappelijke en educatieve instellingen te geven. Daarnaast werkt zij als projectleider bij  evenementen voor het onderwijs en de culturele sector. Opdrachtgever is onder meer de Hogeschool Utrecht.

In 2011 startte zij, naast het freelance werken, met de masteropleiding Kunsteducatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), die zij in 2013 succesvol afrondde met een onderzoek naar het concept van De Werkplaats bij het Centraal Museum. Het afstudeeronderzoek richtte zich op het constructivistisch leren in werkplaatsen van musea en de vraag hoe het publiek lerend kan participeren in musea. Haar werkzaamheden voor het Centraal Museum richten zich momenteel op het ontwikkelen en uitvoeren van rondleidingen en educatieve programma’s voor diverse doelgroepen bij de vaste collectie en wisselende tentoonstellingen.


Silke Nijkrake

  • MA, Kunsteducatie, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
  • BA, Culturele Maatschappelijke Vorming, Hogeschool Utrecht – studieaccent Kunsteducatie