Werkplaats Bloemaert – Centraal Museum

De Werkplaats is een tijdelijk atelier in het Centraal Museum, verbonden aan een bepaalde tentoonstelling, waar bezoekers welkom zijn zelf iets te maken, op welke manier dan ook, maar altijd in het kader van die specifieke expositie.

Op de zolder van het Centraal Museum bevond zich tijdens de tentoonstelling Het Bloemaert Effect de Werkplaats Bloemaert waar volwassenen zelf aan de slag kunnen met kleur en compositie. Bezoekers ondervonden hoe Bloemaerts palet zich in de loop van zijn carrière wijzigde van pasteltinten naar heldere kleuren en hoe zijn overvolle composities met gedraaide, lange lichamen plaatsmaakten voor helder opgebouwde composities met grote figuren en één hoofdmoment. Het is niet alleen interessant veranderingen binnen Bloemaerts oeuvre te bekijken. Kleur en compositie zijn van alle tijden en vandaar ook dat een parallel wordt getrokken met enkele werken van hedendaagse kunstenaars, zoals Marlene Dumas, César Domela Nieuwenhuis en Johannes Moesman.

  • Pruts’ werk: Werkplaatsbegeleiding en educatie in Werkplaats Bloemaert