Werkplaats Blue Jeans – Centraal Museum

De Werkplaats is een tijdelijk atelier in het Centraal Museum, verbonden aan een bepaalde tentoonstelling, waar bezoekers welkom zijn zelf iets te maken, op welke manier dan ook, maar altijd in het kader van die specifieke expositie.

Het idee voor Werkplaats Blue Jeans is geïnspireerd op de spijkerbroek van de mijnwerkers die begin 1900 in de mijnen van San Francisco werkten. Delen van versleten spijkerbroeken werden gebruikt om nog herstelbare spijkerbroeken mee op te lappen. Bezoekers konden hier met behulp van een industriële naaimachine een eigen of tweedehands spijkerbroek ‘oplappen’ met stukken van andere broeken. Ook het finishen van een broek met schuurapparatuur zodat je vale plekken of gaten in je spijkerbroek krijgt, was één van de activiteiten. En er werd de mogelijkheid geboden armbandjes te maken van de dubbele naad aan de binnenkant van de broekspijp. In de werkplaats stonden formele aspecten als vorm en materiaal centraal, maar ook de functie van het object en andere context, zoals recycling, vormden een uitgangspunt voor Werkplaats Blue Jeans.

Pruts’ werk: Werkplaatsbegeleiding en educatie in Werkplaats Blue Jeans