Nulpunt XS – 2012

Op 9 juni 2012 vond de tweede editie van Festival Nulpunt plaats: NulpuntXS. Extra small vanwege nog minder budget en beperkte middelen, maar op dezelfde grootse locatie met weer verscheidende kunstvormen. De eerste EK wedstrijd voor Nederland tegen Denemarken vormde een mooie toevoeging aan de programmering. Deelnemende kunstenaars waren dit jaar wederom Hanneke de Jong & Jonas de Witte. Zij zijn met Productiegroep Nulpunt een langdurige samenwerking aangegaan. Daarnaast heeft de Arnhemse choreograaf Jason Gwen, pas afgestudeerd bij ArteZ, een dansvoorstelling onder de brug gemaakt. Dansstorm Oost speelde haar voorstelling Bloedbroeders en studenten van de Hogeschool Utrecht voerden een mooi XS kunstproject uit. Op de hooikar van boer Bart speelde de Arnhemse band Jonge Kaas en de avond werd afgesloten met de Utrechtse jonge band Georges Poems en Bart Sloven draaide zijn dansbare plaatjes.

Nulpunt heeft de durf om met beperkte middelen een kwalitatief hoogstaand cultureel evenement onder de Westervoorste brug te starten. Dankzij
doorzettingsvermogen weten de organisatoren een
divers gezelschap met gedreven, beginnende en

gelouterde kunstenaars te programmeren. Het resultaat is een divers aanbod, met beeldende kunst, muziek, dans, theater en installaties, dat het publiek verwondert. De sfeer was op 1 oktober bijzonder, bijna mythisch, niet in de minste plaats door de prachtige plek onder de brug, bij de IJssel, de nieuwsgierige afgestapte fietsers boven de brug, de koeien van boer Bart Lubbers die op afstand toekeken, de intredende mist na een prachtige nazomerse zonsondergang. Afgelopen 9 juni heeft de locatie ook met minder aantrekkelijke weersomstandigheden bewezen dat er een zelfde bijzondere sfeer kan ontstaan door kunst, mensen en, in dit geval, voetbal samen te brengen onder de Westervoortse brug. Nulpunt trok zowel de eerste als de tweede editie ongeveer 150 bezoekers.

Beeldverslag Nulpunt en Nulpunt XS