Aankleding Ulenhoftoneel 2014 ‘Poppenhuis’ – Ulenhof College Doetinchem

‘In Poppenhuis presenteerde het Ulenhoftoneel een ‘montagevoorstelling’ over opgroeien en zelfstandig worden.

Een voorstelling vol met spel, dans, muziek, zang en projecties. Met een bijzonder decor en de eigenzinnige kostuums.

Dit jaar maakte het Ulenhoftoneel weer een geheel eigen stuk. Na klassiekers als ‘Peer Gynt’ (2012) en ‘Trojaanse Vrouwen’ (2013) staan nu hedendaagse verhalen en ervaringen centraal. Hoe groeien tieners op in Nederland anno 2014? En is dat zo anders dan pakweg honderd jaar geleden toen Roger Vitrac ‘Victor, of de kinderen aan de macht’ schreef? Dat (tamelijk absurde) stuk was één van de inspiratiebronnen voor Poppenhuis, dat we afgelopen maanden met elkaar maakten. Veel van het materiaal improviseerden, componeerden of schreven de leerlingen zelf.

In Poppenhuis presenteert het Ulenhoftoneel een ‘montagevoorstelling’ over opgroeien en zelfstandig worden. Over de strijd, die dat soms kost. Over de humor èn de pijn van het loslaten. Van kind naar volwassene. Van afhankelijk naar zelfstandig. We hebben er bewust voor gekozen, dat we daarbij geen vaste verhaallijn willen hanteren. Opgroeien gaat namelijk ook niet volgens vaste lijnen. Dus in de (ook tamelijk absurde) voorstelling zien we dat iedereen èn kind speelt èn volwassene. Vader èn moeder. Opvoeder èn opgevoede. Dat levert ongetwijfeld hilarische momenten op, maar ook pijnlijke en ontroerende.’

 http://www.ulenhof.nl/Activiteiten/Toneel/tabid/61/Default.aspx 

Tekst & regie: Adrie Mesch

Pruts’ werk: onder leiding van Anita Janssen verantwoordelijk voor de kostuums